SCHOOL IN BEELD

Onze landelijke school midden de velden, akkers en weiden...

Op stap tussen de velden in de buurt van onze school.
Hé wandel je mee?

Blij jullie allemaal terug te zien!

Enkele sfeerbeelden van de eerste schooldag 1 september 2023.

Elke voormiddag eten we fruit.

De kinderen van K1 tot L6 brengen fruit naar keuze mee naar de klas. Het fruit wordt meegebracht in een doosje, zo dragen we samen zorg voor het milieu.

Spelen in de Julesklas!

Rollenspel, spelletjes, bouwen... wat kunnen wij dat al goed!

Spelen in de kikker-en eendjesklas!

Wat is het fijn in onze klas! Hier zien we echte koks aan het werk!

Spelen in de bijtjesklas!

Meten, tellen, zoemen, letters herkennen... wij doen het hier allemaal.

een kijkje in L1

L1A verkent de letterdoos en vormt het woordje ik. Letters, cijfers, lezen, rekenen, we LEREN het allemaal!

een kijkje in l2

In L2 is iedereen tevree! Knutselen, dansen, rekenen, lezen... en zoveel meer.

een kijkje in l3

L 3 trekt graag naar buiten: leren en spelen in de frisse buitenlucht is de max!

een kijkje in L4

In L4 leren we typen. We zijn ook de klas die zich inzet voor de natuur en medemens!

een kijkje in l5

In L5 mogen de leerlingen af en toe creatief aan de slag. Juf Amber stimuleert haar leerlingen om te  beschouwen en daarna te creëren.

een kijkje in l6

Onze leerlingen L6 zijn bezige bijen...  

Af en toe worden ze dan ook ingezet bij peer tutoringopdrachten, gaa nze voorlezen of spelen ze spelletjes met een groepje jongere leerlingen.

Spelen in ons speelbos

Tijdens de pauzes kunnen onze leerlingen hun hartje ophalen in het speelbos. Klimmen, klauteren, springen, wiegen, slingeren, glijden... ravotten!

Spelen op de speelplaats

Wij hebben twee speelplaatsen een grote en een kleine speelplaats.

Op de kleine speelplaats spelen de kleuters, op de grote speelplaats de leerlingen. Op beide speelplaatsen bieden we passende materialen aan waarmee naar hartenlust kan gespeeld worden

Spelen in de zandbak

In onze zandbak kunnen de kleuters en leerlingen naar harte lust spelen met zand. Zandkastelen bouwen, taartjes bakken, putten graven behoren tot de favoriete bezigheden tijdens de pauzes of in de naschoolse opvang.

Het oudercomité zorgde voor stevige opbergboxen om alle zandspulletjes in op te bergen. 

tuinieren in de moestuin

Samen met opa Herman kweken wij groenten in de plantbakken op school. Tomaten, radijsjes, boontjes, spinazie, ajuin, rode biet, salade... zaaien, planten, bemesten, verzorgen, oogsten... Met de oogst worden in de klas iets lekkers bereid.

middagmaal op school

De kinderen kunnen kiezen voor een warme maaltijd of brengen hun boterhammetjes mee naar school. Wij eten in twee shiften: shift 1: om 11:40 de kleuters en L5-6; om 12:15 shift 2: de leerlingen L1-2-3-4. 

Esthio is onze traiteur. Het menu kan je volgen via deze volgende link.

lezen in de kijker

Onze school blijft inzetten op lezen en begrijpend lezen en zorgt hiervoor een ruim aanbod aan boeken voor de leerlingen.

De schoolbib wordt geregeld aangevuld met nieuw leesboeken. 

De school maakt gebruik van de bibboxen per klas (van 3K tot L6) samengesteld door de bibliotheek Vondel. Deze bibbox bestaat uit verschillende soorten boeken. De bibboxen wisselen per trimester. De bibliotheek maakt elk jaar werk om deze bibbox volgens de noden en vragen vanuit de scholen verder vorm te geven. Dit mooi initiatief vanuit de gemeente wordt geapprecieerd door de buitenscholen.

lezen in de tuin

Bij mooi weer kunnen leerlingen lezen in de tuin, in het bos, aan de zandbak, in de boom... De leerlingen hebben hun favoriete leesplekjes zeker al gevonden!


lezen in de klas

In de klassen hebben de leerlingen groot aanbod van boeken. We investeerden vorig schooljaar in verschillende soorten boeken: strips, informatieve boeken, sprookjes, prentenboeken...

Dit jaar kochten we enkele meertalige boeken aan. 

lezen over de middag

Op donderdagmiddag krijgen de leerlingen vanaf L2 de kans om te lezen in de klimopklas. Deze klas is gezellig ingericht en zeker gegeerd bij kinderen die graag lezen en/of op zoek zijn naar rust over de middag.

LEZEN BIJ REGENWEER

Bij regenweer promoten wij het lezen van een boek bij onze leerlingen.

De leerlingen kunnen tijdens de middagpauze bij regenweer een boek lezen in de gangen van onze school. We hopen zo het leesplezier bij kinderen te verhogen. De leerlingen kunnen kiezen uit verschillende soorten boeken: strips, leesboeken, prentenboeken, informatieve boeken en tijdschriften.

leesbingo

Onze vriendjes uit het eerste leerjaar oefenen het lezen, herkennen van woorden door middel van het spel leesbingo. 

Een fijne manier om het lezen te bevorderen.

FILOSOFEREN

Ook dit schooljaar zetten we verder in op filosoferen met onze kinderen. Een filosofisch gesprek ontstaan vanuit een filosofische vraag. Een vraag die alleen door denkwerk kunt beantwoorden. Elke uitspraak als antwoord op de vraag, worden kritisch bevraagd en onderzocht  in kleine of grotere groep. Meningen worden tijdens het filosoferen gebruikt als startpunt van het denken. 


WANDELGESPREKKEN

De leerlingen uit L6 houden af en toe wandelgesprekken. De gespreksonderwerpen variëren. Wij willen van onze leerlingen vaardige sprekers en luisteraars maken. 


klanken herkennen met hop pom pom

In de derde klas van juf Hanne (interim juf Michelle) leren de kinderen allerlei klanken kennen. Hop Pom Pon koppelt letters aan klanken... Wij kennen al heel wat letters en klanken... hier zie je hoe wij 'ui' oefenen.

FRANSE INITIATIE

Vanaf de derde kleuter maken de kleuters kennis met de Franse taal. Aan de hand van liedjes, verhaaltjes en het schaap Flon Flon leren de kleuters wennen aan het Frans.

Ze verwerven Franse woordjes aan de hand van spelletjes, liedjes en verhalen. 

Wist je dat de kleuters van juf Hanne ook elke morgen een Frans liedje zingen tijdens het onthaal?

flon flon, le mouton

Flon Flon spreekt alleen Frans.  Juf Hanne vertaalt wat Flon Flon vertelt in het Frans. Op een speelse manier leren de kleuters Franse woordjes. Le mouton, le chien, le chat...


vervolg Franse initiatie L1-L4

Ook juf Joke krijgt Flon Flon af en toe op bezoek. Vanaf L2 komt Lucien erbij. De woordenschat Franse woorden wordt uitgebreid. De leerlingen oefenen het Frans spreken. Vooral de spreekdurf wordt aangemoedigd!

franse woordjes oefenen 

De leerlingen uit L2 oefenen hun Franse woorden door het spelen van een gezelschapsspel.

TYPEN

Vanaf L3 leren alle leerlingen typen op school. Onze scholengemeenschap kiest ervoor om alle leerlingen de kans te geven om op school te leren typen. Het verder inoefenen gebeurt vooral thuis. 


bewegingstussendoortjes

Bewegen is gezond. Tussen de lessen door strekken we graag even de beentjes! 

verkeerslessen op school

Onze leerlingen oefenen het oversteken op het zebrapad in de buurt van onze school. 

De kleuters spelen een memory met de verkeersborden.

De kleuters spelen met de Beebot en laten de Beebot naar de juiste plaats bewegen. De Leerlingen doen aan computationeel denken wanneer ze de juiste weg programmeren op de Beebot.

fietsen

Wij zetten in op fietsen. We willen dat onze leerlingen zich op een veilige manier met de fiets kunnen verplaatsen in het verkeer. Lekker gezond en goed voor het milieu!

In de eerste graad leren kinderen behendig fietsen op de speelplaats. 

Vanaf het L3 oefenen we actief de fietsvaardigheid en leren we fietsen in groep. Zodra de kinderen behendig genoeg zijn kunnen we met de fiets uitstappen doen in de directe omgeving. 

Vanaf het vierde leerjaar fietsen de kinderen naar het zwembad, Vondel... onder begeleiding. Een goede fiets, fietshelm en fietshesje zijn een must om je veilig in het verkeer te begeven.

leren van elkaar

Onze school zet in op coöperatieve werkvormen waaronder Peer tutoring. Zo leren de jongens en meisjes van het zesde de leerlingen van het eerste leerjaar hoe ze een chromebook aanzetten, hoe ze moeten inloggen op hun Google account, waar ze Google Classroom terugvinden... en nog veel meer.

STIP- IT ACTIE 

Onze school zegt: "Nee tegen pesten!" Hier trekken wij de lijn!

Onze kleuters en leerlingen zeggen VOLMONDIG NEE tegen PESTEN! 

Scan en geniet van het dansje en de lange lijn van stipjes die onze kinderhanden op de Paandersschool Meulebeke vormden op de tonen van het stip-it lied 2023 " Dromen"

HIP HIP HOERA VOOR DE JARIGE!

In elke klas vieren we de verjaardagen. De juffen en klasgenoten bezorgen de jarige een onvergetelijke dag. Hiep hiep hoera!!!

samen vieren

Tijdens het schooljaar vieren we samen eucharistie en  hebben we verschillende bezinningsmomenten: